sobota, 27 kwietnia 2024

Kultura i rozrywka

Wojewodzin. Finał V edycji "Gotuj z klasą!"

Jubileuszowa, V edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj z klasą" i kolejne podium jest nasze!


Julia Jarosz i Katarzyna Łomotowska wywalczyły II miejsce w tym prestiżowym wydarzeniu podlaskich szkół gastronomicznych i tym samym wygrały staż w restauracji mistrza Karola Okrasy i szefa kuchni Grzegorza Krupy.

 


15 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał pod hasłem "Tradycyjna kuchnia polska w wydaniu podlaskim". Julia i Kasia zaserwowały iście arcypolskie mięso - GĘSINĘ:
- Kapuśniak na gęsinie z pączkiem z grzybami, kremem z grochu z wanilią, śmietaną limonkową i oliwą ziołową;
- Pipki gęsie, pierś sous vide i confitowane nogi podane z puree ziemniaczano-grzybowym, pianą z buraka, prażoną gryką i żelem z pigwowca.


Dziewczęta w wielkim stylu zaprezentowały swoje umiejętności, pokazały jak w nurcie zero waste wykorzystać wszystkie elementy z gęsi. To niesamowite obserwować jak nasi uczniowie podnoszą sobie poprzeczkę i z uporem zmierzają do celu. Jestem pod wielkim wrażeniem ich rozwoju i mam nadzieję, że ten rozwój będzie trwał!


Kasiu, Julia dziękuję za wspaniałe emocje i jeszcze raz bardzo gratuluję!


W imieniu całej drużyny dziękuję Pani Beacie Urbańskiej, która zawsze jest naszym dobrym duchem i na którą zawsze możemy liczyć. Dziękujemy również Pani Dyrektor Zdzisławie Choynowskiej za wsparcie i dopingowanie nas przez cały czas trwania konkursu.

 


Agata Choynowska


https://podlaskie.eu/rs/rozsmakowani-w-tradycji-final-konkursu-gotuj-z-klasa-za-nami.html

 

czwartek, 25 kwietnia 2024

"Przy kawie i muzyce" 11.05

czwartek, 25 kwietnia 2024

Suwałki Blues Festival 2024

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.