27 kwietnia dzieci z oddziałów przedszkolnych uczestniczyły w warsztatach karmelarskich, podczas których poznały tradycyjne wytwarzanie słodyczy. Obserwowały z wielkim zainteresowaniem proces produkcyjny od momentu wylania karmelu na blat, poprzez nadawanie mu smaku, koloru i kształtu aż do momentu pakowania gotowych produktów. Pokaz okazał się niezwykle ciekawy i widowiskowy, lizaki i cukierki powstawały ku radości dzieci, które potem miały możliwość delektowania się nimi. Dla uczestników była to też lekcja historii na temat wytwarzania produktów, na bazie tradycyjnych receptur z XVII i XVIII wieku. Każde dziecko miało też okazję własnoręcznie wykonać swój własny pamiątkowy lizak. Zajęcia były atrakcyjne i smaczne.
Organizatorkami warsztatów były wychowawczynie oddziałów przedszkolnych.
FOT.SP 4 Grajewo
czwartek, 25 kwietnia 2024
czwartek, 25 kwietnia 2024
Super pomysł! Gratulacje!
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone