Profesjonalne parzenie kawy połączone ze znajomością jej odmian oraz umiejętnością trafnego opisania jej smaków i aromatów wymaga sporego doświadczenia. Mogli się o tym przekonać uczniowie Technikum uczący się zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych . Kurs został zorganizowany dla uczniów wyróżniających się wysoką aktywnością na zajęciach praktycznych.
Warsztaty kawowe znacząco poszerzyły wiedzę na temat rodzajów kawy, obsługi ekspresu i urządzeń kawowych, zasad tworzenia espresso i jego odmian oraz kaw powstałych na bazie espresso, m.in.: "Espresso", "Latte", "Cappuccino", "Americano", "Ristretto", mrożonych i fantazyjnych. Dwudniowy, 20-godzinny kurs prowadził profesjonalista w tej dziedzinie, mający na swoim koncie wicemistrzostwo Polski - Mariusz Grzesik, ekspert z Agencji Barmanów z Rzeszowa.
Kurs składał się z części teoretycznej i praktycznej; dzięki zajęciom praktycznym uczniowie:
zapoznali się z nowymi trendami sztuki baristycznej,
otrzymali praktyczne wskazówki dotyczące receptur kaw,
poznali aranżacje różnych rodzajów kaw oraz sposoby ich ekspozycji,
nabyli umiejętności sporządzania kawy i poznali różne sposoby ich podawania,
poznali praktykę zdobienia napojów latte art.
Młodzież z Wojewodzina przez dwa dni poznawała tajniki przygotowania kaw; pracowała na profesjonalnych ekspresach ciśnieniowych i mogła korzystać z wielu pomocy dydaktycznych, dekorowała w oparciu o technikę latte art, podawała i degustowała napoje kawowe.
Kurs zakończył się egzaminem pisemnym, a następnie praktycznym, który polegał na przygotowaniu jednej z poznanych kaw. Na koniec każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający świeżo nabyte umiejętności.
czwartek, 18 kwietnia 2024
czwartek, 18 kwietnia 2024
A takie rzeczy najbardziej docenia się po szkole. Sam bym poszedł na taki kurs :). Wojewodzin jak zawsze w formie i robi coś więcej dla przyszłości uczniów. Tak trzymać :D.